Оцветяване...

За щастие съвременните килими не изпускат цветове, но разлеете ли течности върху чипровски, котленски, жакардови килими (дори и други, но с много наситено червено най-вече) предприемете бързо попиване с бяла кърпа, за да предотвратите оцветяването. След това за премахване на петна от тях, не мокрете повече!

Когато се случи инцидент, докато се достави прането ви при нас, може и да е късно. В зависимост от разлятото, изсъхне ли, може и да не излезе повече напълно. Затова бихте могли предварително да третирате петното и след нашето изпиране, проблемът да бъде разрешен.

Петна...

Средствата най ефикасни за петна са: медицински спирт; детргент (какъвто и да е, съвременните килими са от полиестер или полипропилен, а за стари килими, препарат за вълна) разтворен 1:1 с вода; разреден детергент с оцет бял (1 лъжичка); амонячен разтвор (1 лъжичка към 1 чаша топла вода).

При алкохол, кафе, чай, течни храни, урина:
най-добре действа разтвора на прах за пране или др. детергент в вода с 1лъж. б. оцет.

При шоколад, кръв, яйца, мляко, повърнато, сладки, дъвки, лепило:
първо отстранете твърдите частици с шпатулка, после третирайте с какъвто и да е детергент пак разтвор с вода, и накрая се продължава с амонячния разтвор.

При вино:
попийте за да се изтегли максимално червеното вино, след това третирайте с биоразградими препарати на Amway L.o.C. който е доказан, ако не разполагате, топла вода с 3лъж. б. оцет, и накрая, но не на последно място има поверие, че червено вино се пере с бяло вино.

При мазнини, маз, маслени бои, боя за обувки, твърди вещества, катран:
използвайте обезмаслител или препарат за хим. чистене, след което разтвора на детергент с б. оцет.

При неизвестни:

Прилагайте всички, започваики oт най-слабите възходящо.
Винаги изплаквайте накрая територията и попивайте влагата с кухненска хартия.
При почистване на петно не започвайте директно върху него, направте проба някаде където не се вижда (под дивана например) да установите дали цветовете издържат и дали не избелява вашата типична тъкан. След това започнете третиране отвън на вътре върху петната. Ако желаете бързо да подсушите с сешоар, дръжте по голяма дистанция, тъй като полипропилена на новите килими бързо загаря и се втвърдява.